Problemi roditeljstva i vaspitavanja
Problemi roditeljstva i vaspitavanja

Deca često nisu onakva kakva želimo da budu...Ponašaju se agresivno, nesamostalno, nemaju radne navike, neuredna su, ne prihvataju odgovornost za bilo šta, pa često ispoljavaju i prave poremećaje u ponašanju. Pitamo se, zašto?

Kad ne možemo da nađemo odgovor, skloni smo da takvo ponašanje pripišemo nasleđu. Teško nam je da prihvatimo da je to ponašanje naučeno i možda uslovljeno upravo našim ponašanjem. Dete nagrađujemo, kritikujemo, neke stvari svesno previđamo. Oduzimamo mu stvari, uskraćujemo izlaske, ili ga obasipamo poklonima. Apelujemo na detinju svest, a tu i tamo nastojimo da ukažemo na sebe kao uzor ponašanja. Da li time što činimo postižemo da dete bude baš takvo kakvo želimo?

Nećemo odgajiti samostalno dete, puno inicijative i kreativnosti ako ga stalno i strogo kontrolišemo, diktiramo šta i kako treba da radi, zahtevamo da nam za sve polaže račune. Ali ako hoćemo da razvijemo poslušnost i poštovanje autoriteta onda smo takvim vaspitnim merama na pravom putu ka tome.

Zapitajte se i razmislite, koje osobine želite da izgradite kod svoje dece? Odredite njihov redosled po važnosti za vas. Na koji način to nastojite? Ponašanje se uči, menja, jedno ponašanje se gasi, nestaje, drugo uspostavlja.

Savet psihologa može vam pomoći u tome.